Marie Curie, η πρώτη γυναίκα που πήρε βραβείο νόμπελ
Marie Curie, η γυναίκα μύθος, η πρώτη και μοναδική που πήρε 2 βραβεία νόμπελ!

Marie Curie: Η Κυρία της ραδιενέργειας και δις νομπελίστρια!

Η βιογραφία, τα επιτεύγματα και η κληρονομιά της πρωτοπόρου φυσικού και χημικού

Γεννημένη στις 7 Νοεμβρίου 1867 στη Βαρσοβία της Πολωνίας, η Marie Curie – Maria Skłodowska, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, ήρθε στον κόσμο σε μια εποχή όπου οι γυναίκες σπάνια ασχολούνταν με την επιστήμη. Ήταν το πέμπτο και μικρότερο παιδί του Władysław Skłodowski, δασκάλου φυσικής και μαθηματικών και της Bronisława Skłodowska, η οποία διηύθυνε ένα οικοτροφείο για κορίτσια. Είχε τρείς αδελφές, την Zofia – η μεγαλύτερη αδελφή της Marie, ήταν δασκάλα και βοήθησε οικονομικά την Marie να σπουδάσει στο Παρίσι, την Bronisława – η δεύτερη μεγαλύτερη αδελφή της, ήταν γιατρός και επίσης την βοήθησε στην επιστημονική της έρευνα, την Helena – η μικρότερη αδελφή της που πέθανε από τύφο σε νεαρή ηλικία και τον αδελφό της Józef ο οποίος πέθανε επίσης σε νεαρή ηλικία.

Η παιδική της ηλικία σημαδεύτηκε από την αγάπη για τη μάθηση και την περιέργεια για τον κόσμο γύρω της. Αριστούχος μαθήτρια, αρίστευσε στο σχολείο, λαμβάνοντας χρυσό μετάλλιο για την επίδοσή της. Ωστόσο, η ζωή δεν ήταν εύκολη για την οικογένεια της, αναγκάζοντας την Maria και την αδερφή της Bronisława να δουλέψουν για να στηρίξουν την οικογένεια. Η Maria εργάστηκε ως δασκάλα και νταντά σε πλούσιες οικογένειες, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε κρυφά μαθήματα στο “ιπτάμενο πανεπιστήμιο”, μια σειρά από παράνομα μαθήματα που διοργανώνονταν από Πολωνούς πατριώτες για να αντισταθούν στην τσαρική καταπίεση.

Ονειρευόταν να σπουδάσει φυσική στο εξωτερικό, αλλά η έλλειψη χρημάτων φαινόταν να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Σε μια συμφωνία αλληλοβοήθειας, η Maria υποσχέθηκε να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της Bronisława στην ιατρική στο Παρίσι, με την Bronisława να ανταποδίδει τη χάρη αργότερα. Μετά από πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς και αποταμίευσης, η Maria έφτασε στο Παρίσι το 1891, σε ηλικία 24 ετών και έζησε με την αδελφή της. Εκεί, άρχισε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο της Sorbonne. Η ζωή στο Παρίσι ήταν δύσκολη, φτωχή και άγνωστη ζούσε σε ένα ερειπωμένο δωμάτιο και τρεφόταν με ψωμί και βούτυρο. Παρά τις στερήσεις, αφοσιώθηκε στις σπουδές της, αριστεύοντας τόσο στη φυσική όσο και στα μαθηματικά. Το 1893 ολοκλήρωσε το πτυχίο της στη φυσική με άριστα και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της, εστιάζοντας στην έρευνα πάνω στη ραδιενέργεια, ένα νέο φαινόμενο που είχε ανακαλύψει ο Henri Becquerel.

Σε μια μοιραία συνάντηση το 1894, η Marie Curie γνώρισε τον Pierre Curie, έναν λαμπρό φυσικό που διεξήγαγε έρευνα πάνω στον μαγνητισμό. Η κοινή τους αγάπη για την επιστήμη δημιούργησε μια ακαριαία έλξη. Ο Pierre εντυπωσιάστηκε από το πνεύμα και την αφοσίωση της Marie, ενώ η Marie βρήκε στον Pierre έναν μέντορα και σύντροφο ψυχής. Παντρεύτηκαν το 1895 και μαζί δημιούργησαν ένα αχτύπητο επιστημονικό δίδυμο. Συνεργάστηκαν στενά, μοιραζόμενοι ιδέες και όνειρα, και αφιέρωσαν τη ζωή τους στην εξέλιξη της επιστήμης. Με την οξυδέρκεια και την επιμονή της, ηγήθηκε της έρευνας πάνω στη ραδιενέργεια και απέδειξε ότι η ραδιενέργεια δεν ήταν απλώς μια ιδιότητα του ουρανίου, αλλά ένα χαρακτηριστικό και άλλων στοιχείων. Μέσα από επιμελή πειράματα κατάφερε να απομονώσει δύο νέα ραδιενεργά στοιχεία: το πολώνιο, προς τιμήν της πατρίδας της, και το ράδιο, με ασύγκριτα μεγαλύτερη ραδιενέργεια από οποιοδήποτε άλλο γνωστό υλικό. Η ανακάλυψη του ραδίου άνοιξε τον δρόμο για μια σειρά από επαναστατικές εξελίξεις στην ιατρική, τη φυσική και τη χημεία. Έγινε πρωτοπόρος στην ραδιοθεραπεία, χρησιμοποιώντας το ράδιο για την θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος. Η αφοσίωση της Marie Curie στην επιστήμη δεν άφησε περιθώρια για συμβατική οικογενειακή ζωή. Απέκτησε δύο κόρες, την Irène και την Ève, αλλά η φροντίδα τους βάραινε κυρίως τον Pierre.

Παράλληλα με την επιστημονική της καριέρα, η Marie Curie δέχτηκε πλήθος τιμών και βραβείων. Το 1903 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, μαζί με τον Pierre Curie και τον Henri Becquerel, για την έρευνά τους πάνω στη ραδιενέργεια. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε Βραβείο Νόμπελ. Η αναγνώριση και η φήμη έφεραν στην Marie Curie και μια σειρά από “προβλήματα”, αντιμετώπισε σεξισμό και μισαλλοδοξία από άντρες συναδέλφους, οι οποίοι αμφισβήτησαν τις ικανότητές της και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη συμβολή της στην επιστήμη. Η Marie Curie όμως δεν πτοήθηκε!! Συνεχίζοντας ακάθεκτα το έργο της, απέδειξε περίτρανα ότι η επιστήμη δεν έχει φύλο και ότι οι γυναίκες διαθέτουν ίσες δυνατότητες και αξίζουν ίση αναγνώριση. Το 1911, έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Χημείας, όντας η πρώτη και μοναδική γυναίκα έως σήμερα που έχει τιμηθεί με δύο Βραβεία Νόμπελ σε διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους! Η φήμη και η επιτυχία της άνοιξαν δρόμους για τις γυναίκες στην επιστήμη. Απέδειξε ότι οι γυναίκες όχι μόνο μπορούν να διαπρέψουν στους επιστημονικούς κλάδους, αλλά μπορούν και να ηγηθούν με οξυδέρκεια και τόλμη. Παράλληλα με την επιστημονική της καριέρα, αφιερώθηκε στην ανάπτυξη της ραδιοθεραπείας. Ίδρυσε το Ινστιτούτο Ραδίου στο Παρίσι, το οποίο έγινε κέντρο αριστείας για την έρευνα και την εφαρμογή της ραδιενέργειας στην ιατρική. Εργάστηκε ακούραστα για να προωθήσει την ειρηνική χρήση της ραδιενέργειας, ήταν αντιπολεμική και ίδρυσε κινητά ακτινολογικά κέντρα κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, προσφέροντας ιατρική φροντίδα στους τραυματισμένους στρατιώτες.

Η αφοσίωση της Marie Curie στην επιστήμη είχε όμως και τίμημα. Η χρόνια έκθεση στη ραδιενέργεια επηρέασε σοβαρά την υγεία της. Το 1934, σε ηλικία 66 ετών, πέθανε από απλαστική αναιμία, μια ασθένεια που σχετίζεται με την ακτινοβολία. Η Marie Curie άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην ιστορία. Ήταν μια πρωτοπόρος επιστήμονας, μια οραματίστρια και μια ακούραστη αγωνίστρια για την πρόοδο της επιστήμης και της ανθρωπότητας, άφησε μια πλούσια κληρονομιά πίσω της. Η αφοσίωση, η επιμονή και η οξυδέρκειά της ώθησαν την επιστήμη σε νέες ατραπούς, με απρόσμενεs επιπτώσεις στην ιατρική, την κοινωνία και την ηθική. Παραμένει μια διαχρονική μορφή, πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων και σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης στον κόσμο της επιστήμης.

Πηγές:

Britannica

Biography

Φωτογραφία: Medium

Το παρόν κείμενο δημιουργήθηκε από την kyria.gr, βασιζόμενο σε αξιόπιστες πηγές, με τη συνδρομή κειμενογράφου-διορθωτή και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Σε περίπτωση αναπαραγωγής, οφείλετε να αναφέρετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο (link) – www.kyria.gr